افتادگی پلک گاهی مادرزادی است و گاهی در طول عمر ایجاد میشود و اکتسابی است. عضله بالابرنده در مواردی چون افتادگی پلک مادرزادی آنقدر ضعیف است که نمیتواند پلک را باز نگه دارد به همین دلیل دچار افتادگی می شود. در جراحی افتادگی پلک چشم بافت چربی به همراه پوست و عضله اضافی از محل پلک های بالا و پایین برداشته می شود. عمل جراحی پلک می تواند افتادگی پلک بالا و پف زیر چشم را بر طرف نماید. این ویژگی ها حالاتی است که باعث پیر و خسته به نظر رسیدن فرد یا حتی ایجاد محدودیت در دامنه دید فرد شود. از این روش درمانی نمی توان برای رفع خطوط پا کلاغی، از بین بردن حلقه های تیره ایجاد شده زیر چشم ها، یا لیفت افتادگی ابرو استفاده کرد. همچنین با استفاده از این روش نمی توان ویژگی های ظاهری نژادی یا میراث خانوادگی فرد را اصلاح کرد، هر چند در نتیجه این جراحی ممکن است این ویژگی ها تا حدودی تغییر نمایند.
Contents
افراد مناسب برای عمل جراحی پلک
بلفاروپلاستی می تواند برای بهبود ظاهر و افزایش اعتماد به نفس انجام شود، اما این روش درمانی نمی تواند برای شما یک ظاهر کاملاً متفاوت ایجاد کند. به همین خاطر لازم است هنگام انتخاب این روش درمانی انتظارات واقع بینانه داشته و به نکات زیر توجه شود:
- بهترین افراد برای عمل جراحی زیبایی پلک، مردان و زنانی هستند که وضعیت فیزیکی مناسب و فیزیولوژی پایدار داشته باشند.
- در اکثر موارد این عمل جراحی بر روی افراد دارای سن 35 سال یا بیشتر انجام می شود.
- در صورتی که علت افتادگی پلک ریشه فامیلی داشته باشد، ممکن است از عمل جراحی پلک در سنین پایین تر استفاده شود.
- ابتلا به مشکلات تیروئید همچون کم کاری تیروئید و بیماری گریوز، خشکی چشم ها یا نداشتن اشک به میزان کافی، فشار خون بالا و نیز بیماری های قلبی و عروقی، همگی می تواند ریسک عمل جراحی بلفاروپلاستی را افزایش دهد.
- در صورت ابتلا به مشکل شبکیه جدا شده یا بیماری آب سیاه، قبل از انجام عمل جراحی با متخصص چشم خود صحبت نمایید.
برنامه ریزی قبل از انجام عمل جراحی
برنامه ریزی اولیه با جراح از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در این زمان جراح بطور کامل سابقه پزشکی شما را بررسی می نماید. در این زمان لازم است جراح را با هر گونه موارد ابتلا به بیماری و آلرژی و نیز سیگار کشیدن خود مطلع نمایید.
- وضعیت بینایی فرد قبل از عمل جراحی افتادگی پلک بررسی شده و میزان تولید اشک در چشم ها نیز مورد توجه قرار می گیرد. لطفاً جراح خود را از هر گونه سوابق پزشکی مربوط به چشم ها مطلع نمایید.
- اکثر موسسات ارائه دهنده خدمات بیمه قیمت عمل بلفاروپلاستی را پوشش نمی دهند، مگر اینکه این شرایط باعث ایجاد اختلال در وضعیت بینایی فرد شده باشد. به هر حال ایجاد اختلال در بینایی توسط یک آزمایش خاص کنترل خواهد شد.
- در صبح روز عمل، جراح پلک ها را با یک قلم جراحی علامت گذاری می کند تا به این ترتیب مقدار پوست مورد نیاز برای برداشتن و محل ایجاد شکاف ها را مشخص نماید.
عمل جراحی
عمل جراحی برای رفع افتادگی پلک بر روی بیمار به صورت سرپایی انجام می شود و در این حالت نیازی به بستری شدن در بیمارستان نیست.
- عمل جراحی پف پلک معمولاً تحت بی حسی موضعی انجام می شود و نیازی به استفاده از بی هوشی عمومی برای آن نیست.
- بلفاروپلاستی ممکن است به یک تا سه ساعت زمان نیاز داشته باشد. برای این عمل، جراح شکاف هایی را در خطوط طبیعی پلک بالا و درست زیر مژه ها در پلک پایین ایجاد می کند. این شکاف ها را می توان تا خطوط پا کلاغی یا خط لبخند در گوشه های خارجی چشم ها ادامه داد. در صورتی که بیمار دارای چربی موضعی در زیر پلک پایین بوده اما نیازی به برداشتن پوست نداشته باشد، جراح ممکن است روش جراحی بلفاروپلاستی افتادگی پلک چشم را از طریق ناحیه ملتحمه برای وی استفاده نماید. در این روش شکاف در داخل پلک پایین ایجاد شده و هیچ جای زخم آشکاری از جراحی پلک بر روی صورت باقی نمی ماند. به هر حال این روش بیشتر بر روی بیماران جوانی انجام می شود که پوست آنها قابلیت ارتجاعی مناسب دارند.
مراقبت های پس از جراحی
مراقبت های لازم پس از عمل جراحی افتادگی پلک چشم به شرح زیر هستند:
- جراح از شما می خواهد سر خود را برای چند روز رو به بالا قرار دهید.
- پس از جراحی می توان از کمپرس سرد برای کاهش ورم و کبودی استفاده شود.
- جراح ممکن است به بیمار استفاده از محلول ها یا قطره های خاص را در ناحیه چشم توصیه نماید.
- برای چند هفته اول پس از عمل جراحی، بیمار ممکن است با اشک ریختن بیش از حد، حساسیت به نور، یا در موارد نادر تغییرات موقت در بینایی همچون تار دیدن یا دید دوگانه مواجه شود.
- بخیه های عمل جراحی بین سه تا پنج روز پس از عمل جراحی کشیده می شوند. ورم و تغییر رنگ ایجاد شده در نواحی اطراف چشم ها معمولاً بیشتر از هفت تا ده روز دوام و ماندگاری ندارند. زخم های عمل جراحی ممکن است در ابتدا قرمز باشند، اما با گذشت زمان محو می شوند.
عوارض و خطرات
هنگامی که عمل جراحی افتادگی پلک توسط یک جراح پلاستیک با تجربه انجام می شود، عوارض عمل جراحی نادر هستند و معمولاً در سطح حداقل قرار دارند. اما با این وجود باز هم خطرات و ریسک هایی در ارتباط با عمل جراحی وجود دارد که می بایست این مسائل توسط جراح مطرح شده و مزایای و معایب این عمل جراحی برای بیمار توضیح داده شود. عوارض جانبی بالقوه این عمل جراحی به شرح زیر هستند:
- تار شدن دید یا دید دوگانه که می تواند برای چند روز دوام و ماندگاری داشته باشد
- ورم موقت در گوشه پلک ها
- عدم تقارن ناچیز در فرآیند بهبود یا زخم های ایجاد شده
- ایجاد لکه های سر سفید کوچک پس از کشیدن بخیه ها که امکان بر طرف کردن آنها با یک سوزن بسیار ریز وجود دارد.
- ایجاد مشکل در ارتباط با بستن چشم ها در زمان خوابیدن در بعضی بیماران که منجر به خشکی چشم ها و التهاب می شود. این شرایط معمولاً موقت است و امکان درمان آنها با استفاده از داروهای موضعی همچون قطره های چشمی و روغن های مخصوص وجود دارد.
- ایجاد مشکل اکتروپیون که مربوط به برگشتن لبه پلک پایین به سمت خارج است و ممکن است نیاز به عمل جراحی مجدد جهت ترمیم داشته باشد.
عمل جراحی لیزر پلک چیست؟
عمل جراحی لیزر پلک یک نوع خاص از عمل جراحی پلک بالا و پایین است که در آن از لیزر دی اکسید کربن (CO2) برای برداشتن پوست اضافی و بافت چربی استفاده می شود. در این حالت پس از ایجاد شکاف های کوچک (اغلب در ناحیه داخل پلک یا در محل شکاف های طبیعی برای پنهان کردن جای زخم)، پرتو لیزر بطور دقیق و سریع بافت اطراف پلک های بالا و پایین را قطع می کند. در این حالت پرتو لیزر می تواند باعث سفت شدن پوست شل شده، درمان افتادگی پوست و حذف پف ایجاد شده در ناحیه زیر چشم ها شود. با توجه به اینکه پرتو لیزر رگ های خونی را می سوزاند، استفاده از این روش از خون ریزی در طول عمل جراحی جلوگیری می کند و به این ترتیب پزشک می تواند بطور دقیق وضعیت بافت های برداشته شده از محل را مشاهده نماید. این ویژگی باعث می شود درمان سریع تر، بی خطر و اثربخش تر از روش جراحی قدیمی بر روی بیمار انجام شود.
مزیت اصلی جراحی لیزر پلک می تواند درمان ناحیه چشم بدون ایجاد شکاف ها یا بخیه های آشکار در محل باشد. در این حالت پرتو لیزر بلافاصله رگ های خونی را در زمان تماس با آنها مهر و موم می کند و به این ترتیب بیمار با ورم، خون ریزی، و کبودی کمتر در مقایسه با عمل جراحی سنتی مواجه خواهد شد. این روش درمانی می تواند دوره ریکاوری و زمان مورد نیاز برای بهبود بیمار را کاهش دهد. علاوه بر این جراحی لیزر می تواند خطوط پا کلاغی و ترک های ریز یا چین و چروک های اطراف چشم را نیز درمان کند. در این حالت پرتو لیزر به پوست بیمار نفوذ کرده و باعث صاف شدن چین و چروک ها و تحریک تولید کلاژن برای ایجاد پوست محکم تر و یکنواخت تر می شود. هزینه جراحی پلک به اجرت و دستمزد جراح و محل انجام عمل جراحی بستگی دارد.
آیا پس از عمل جراحی افتادگی پلک جای زخم بر روی صورت بیمار باقی می ماند؟
هر چند جراح شکاف های مورد نیاز را در شیارهای پلک برای پنهان کردن هر گونه جای زخم ایجاد می کند، باز هم ممکن است در بعضی از موارد جای زخم برای سایرین قابل مشاهده باشد. به عنوان رایج ترین عوارض پس از عمل جراحی پلک افتاده، این مشکل را نیز می توان با جراحی اصلاحی درمان کرد.
نتایج
بلافاصله پس از عمل جراحی: بلافاصله پس از عمل جراحی رفع افتادگی پلک، محل شکاف ها قرمز و ملتهب به نظر می رسد و ممکن است در این حالت مقداری ورم مختصر ایجاد شود. جای زخم باقی مانده پس از عمل جراحی پف پلک می بایست با گذشت زمان بر طرف شده و ناپدید شود. پس از دوره ریکاوری، عمل جراحی پلک می تواند نتایج رضایت بخش برای فرد ایجاد کند. به این ترتیب چین و چروک و سنگینی پلک ها پس از عمل جراحی بلفاروپلاستی بر طرف شده یا کاهش می یابد. به این ترتیب چشم هایی که قبلاً ظاهر پیر و خسته داشتند، درخشان تر، زیباتر، و جوان تر به نظر خواهند رسید.
نتایج بلند مدت: نتایج عمل جراحی افتادگی پلک معمولاً برای سال ها دوام و ماندگاری دارد. برای بعضی افراد، تاثیرات مثبت این روش درمانی دائمی است و فرد می تواند از این نتایج برای تمام عمر خود بهره مند شده و چشم های جوان و شادابی داشته باشد.
اکثر بیماران از نتایج عمل جراحی افتادگی پلک راضی هستند و این عمل جراحی می تواند بهبود قابل توجه در ظاهر چشم های فرد ایجاد نماید. پس از اینکه بیمار نتایج استفاده از این روش درمانی را بر وضعیت ظاهری خود مشاهده کرد، بسیاری از افراد سعی می کنند تغییرات ایجاد شده را با استفاده از سایر عمل های جراحی زیبایی همچون لیفت ابرو یا لیفت صورت کامل نمایند.